Kako urediti terasu: sve za dom - Dom iz snova

Kako urediti terasu

Bilo da se radi o terasi kuće ili stana, njezino uređenje iziskuje samo malo volje i mašte. Terasa može biti prava mala idila za odmor i opuštanje nakon svakodnevnih obaveza, te mjesto za druženje i okupljanje prijatelja. Evo par savjeta kako funkcionalno i lijepo urediti taj dio životnog prostora.

Ako se radi o terasi koja je dio kuće ili stana smještenog u prizemlju, uređenje je poprilično jednostavno. Dovoljno je posaditi travu, postaviti vrtni stolić sa stolicama, suncobran i izgled terase se mijenja. Da bi se prostor zaštitio od neželjenih pogleda, oko terase se može posaditi živica ili biljke, koje će na prirodan način zaštititi prostor i djelovati lijepo. Kombinacija trave i kamenih ploča preporučuje se posebno na mjestu određenom za vanjski roštilj ili kamin. Za uređenje ovakvih vrsta terasa nije potrebno puno ulaganja i rada, ali njihovo održavanje iziskuje određeno vrijeme i trud. Travu i živicu potrebno je kositi, jer će u protivno terasa izgledati zapušteno. Terase koje su dio stana na višim katovima zgrada, uglavnom su manje i njihova adaptacija je ograničena. Za pod tih terasa najidealnije rješenje su pločice koje se lako mogu održavati i čistiti. Ako se želi postići prirodniji izgled, na tržištu postoje razni oblici umjetne trave u obliku tepiha, koja djeluje efektno, a jednostavna je za održavanje. Kako je prostor tih vrsta terasa ograničen, umjesto stola i stolica može poslužiti krevet ljuljačka i mali stolić za kavu, koji će zauzeti malo prostora. Za terase koji su sastavni dio stanova, kod zaštite od sunca i kiše postavljaju se tende raznih oblika i materijala, koje mogu biti sklopive i iskoristive u željenim situacijama. Ukrasno bilje u teglama može tim terasama dati posebnu čar i prirodan izgled, a njihovo održavanje ne iziskuje puno vremena, truda i napora.

Terase su prava blagodat za one koji ih imaju i bila bi prava šteta da se njihova namjena ne iskoristi. U gradovima prepunim betona i buke, terase mogu biti pravi mali raj za odmor i opuštanje, ako se u njihovo uređenje uloži malo truda. Zašto onda ne iskoristiti tu blagodat i adaptirati terasu upravo za to, umjesto da ona služi kao skladište nepotrebnih stvari i stoji potpuno zapuštena.

Autor slike: pinterest.com


Najnovije